zaterdag 14 november 2009
nummer 13
donderdag 29 oktober 2009
De spanning stijgt…
Het zijn mooie tijden voor een democratische partij als D66. Aan alles is te merken dat de verkiezingen voor de gemeenteraad steeds dichter bij komen. Als democratische partij is het aan de leden om de belangrijkste beslissingen te nemen in de aanloop naar die verkiezingen.
Een aantal belangrijke beslissingen zijn al genomen. De lijsttrekker is gekozen en twee weken geleden is het verkiezingsprogramma vastgesteld. Na een mooie avond waarin ruim zestig amendementen op het conceptprogramma zijn behandeld, is het programma met de aangenomen amendementen vastgesteld door de ledenvergadering. De inhoud is nog even geheim, maar het is een zeer mooi en goed programma geworden waarmee we met vertrouwen de verkiezingen in kunnen.
Met de campagnecommissie kunnen we nu de inhoud koppelen aan de vorm. Wat gaan we hoe en wanneer uitdragen? Komende weken zullen we ook hierin belangrijke knopen gaan doorhakken. Erg leuk en boeiend om direct bij betrokken te zijn.
Aan de leden rest nu nog de belangrijke taak om een sterke, evenwichtige en mooie kandidatenlijst samen te stellen. Omdat we werken zonder vooraf opgesteld stemadvies is het voor alle kandidaten extra spannend. Want welke afwegingen maakt een lid bij het invullen van het stembiljet?
Morgenavond kunnen de leden nader kennis maken met de kandidaten die een verkiesbare plek op de kandidatenlijst ambiëren. Voor de leden een belangrijke avond om hun keuze beter te kunnen bepalen en voor de kandidaten een belangrijke avond om zichzelf te profileren en proberen zich te verzekeren op een hoge plek op de stembiljetten.
Ook voor mij een belangrijke avond. Iedere kandidaat heeft ongeveer drie minuten om zichzelf te presenteren. Belangrijk is het dus om een goed verhaal te hebben en om in positieve zin op te vallen. Ik ben dan ook druk bezig met op papier te zetten wat ik morgenavond wil vertellen.
Daarna is het afwachten. Tot 12 november heeft iedereen om het stembiljet in te vullen en de kandidaten te rangschikken. Zelf ben ik ook nog aan het worstelen met het invullen. Wie zet je waar neer op je stembiljet? Het is een moeilijke keuze met zoveel goede kandidaten.
De spanning stijgt en de verkiezingskoorts neemt al steeds verder toe.
donderdag 1 oktober 2009
Kandidaat gemeenteraadslid D66 Leiden; mijn speerpunten
vrijdag 3 juli 2009
Het drama van de Tour de France in Leiden (1978)
Toch kijk ik zoals ieder jaar weer uit naar de Tour. Al van jongs af aan volg ik het wielrennen en de Tour in het bijzonder. Het wielrennen is een intrigerende wereld, het is een loodzware sport waarbij individuele klasse en teamwork beide zeer belangrijk zijn, waar onverwachte combines ontstaan en waar list en bedrog schering en inslag is. Kortom, eigenlijk een uitvergroting van het echte leven.
De Tour in Leiden
De start van de Tour is dus in Monaco dit jaar. Volgend jaar zal de Tour in Nederland starten, in Rotterdam om precies te zijn. 31 Jaar geleden startte de Tour de France ook in Nederland en wel in mijn eigen stad Leiden. Dat was geen onverdeeld succes. Er was onenigheid tussen de Tourorganisatie en de Leidse organisatie over van alles en nog wat, op de dag zelf regende het en als klap op de vuurpijl besloot de Tourorganisatie de uitslag van de proloog te annuleren omdat door de regen het parcours te gevaarlijk geworden zou zijn. Winnaar van de proloog, Jan Raas kreeg geen gele trui en was woest. De volgende dag nam hij sportief revanche door de eerste etappe van Leiden naar St. Willebrord te winnen en alsnog het geel aan te trekken. Over deze dag heeft het tv-programma Andere Tijden Sport haar uitzending van aanstaande zondag in het geheel gewijd. Een aanrader om te kijken lijkt mij.
De Groenoordhallen
Een andere reden om terug te kijken op die proloog in Leiden in 1978 is de start- en finishplaats. Die was in de Groenoordhallen, en laat deze legendarische evenementenhal nu net dit jaar haar deuren definitief moeten sluiten. De Groenoordhallen gaan gesloopt worden en er zal een nieuwbouwwijk voor in de plaats komen. De locatie is legendarisch, niet alleen vanwege de Tourstart van 1978, maar ook door allerlei andere legendarische evenementen en optredens van wereldberoemde artiesten zoals Queen. Een plek waar veel Leidenaren dierbare herinneringen zullen hebben.
Ondanks eerdere beloften dat er een nieuwe evenementhal terug zou komen in Leiden, is dit door ruimtegebrek voorlopig niet het geval. Een gemis voor een stad als Leiden. Het is jammer dat in het verleden niet de keuze is gemaakt om de verouderde Groenoordhallen te vervangen door een nieuwe grote evenementhal op dezelfde locatie. Na de zomer zal Leiden het dus zonder grote evenementenhal moeten doen.
Monaco 2009
Morgen de start van de Tour in Monaco, waarschijnlijk zonder regen en met een winnaar die het eerste geel mag aantrekken na de korte tijdrit van 15 kilometer. Waarschijnlijk de Zwitserse tijdritspecialist Fabian Cancellara. Verder is het natuurlijk uitkijken naar de comeback van Lance Armstrong en naar het debuut van Robert Gesink in het grootste jaarlijks terugkerende sportspektakel, de Tour de France.
vrijdag 5 juni 2009
D66 grootste partij in Leiden!
Na de exit-poll ging het helemaal los, D66 verdrievoudigde haar zetelaantal in het Europees Parlement (van 1 naar 3) en in vergelijking met de dramatische uitslag van de Tweede Kamerverkiezing in november 2006 was het zelfs een vervijfvoudiging. D66 is weer helemaal terug.
Later op de avond werd het nog leuker toen de uitslagen van meerdere grote gemeentes binnenkwamen. In Leiden had ik doorgekregen dat we bij één stemburo bijna 40% van de stemmen hadden gehaald, maar 1 stemburo zegt nog weinig over de totale uitslag in de gemeente. Terwijl bekend werd dat de partij in zowel Amsterdam en Utrecht de grootste was geworden werden we toch ook wel heel benieuwd naar de uitslag in Leiden. Die kwam vrij snel en we bleken de grootste geworden met 22,4% van de stemmen. Iets waar we vooraf niet eens over gedroomd hadden was gebeurd, D66 is (met afstand) de grootste partij geworden in Leiden.
Al die uren flyeren hebben hun nut gehad, D66 was de meest zichtbare partij deze campagne en dat heeft zich uitbetaald. Het werd nog een mooie lange nacht!
Afgelopen weken was ook een mooie oefening voor gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010, vanaf nu zal de focus daar op komen te liggen. Vanmiddag nog even nagenieten tijdens de Leidse afterparty en daarna kunnen we knallen naar 3 maart! Met de opsteker van gisteravond zal iedereen gemotiveerd zijn om nog een stapje extra te zetten, op naar de 10 zetels in Leiden!
vrijdag 22 mei 2009
Campagnetijd
Dat is ook logisch want D66 is de enige partij die wars is van het Euroscepsisme dat heerst en de positieve kanten van de Europese samenwerking naar voren brengt. Natuurlijk niet blind van kritiek zoals andere partijen willen doen geloven maar met een realistisch programma dat Europa (en daarmee Nederland) sterker en democratischer kan maken. En waar de kritische partijen over elkaar heen duikelen met onzinnige regels uit Europa, blijkt uit onderzoek van de Actal dat D66 met haar programma de regeldruk in Europa het beste weet te bestrijden.
De campagne voor de verkiezingen komt inmiddels ook echt op stoom. Ook in Leiden zijn we met het lokale campagneteam hierin actief. Zo zijn de posters geplakt en daar zijn een paar leuke filmpjes van gemaakt. En ook op mijn raam hangt inmiddels een mooie poster, A1 formaat zodat 1/3e van mijn totale raamoppervlak komende tijd van zonlicht verstoken is.
Gisteren hebben we de grote studentencomplexen in de stad voorzien van de flyers van zowel D66 en de Jonge Democraten en morgen staan we met de Democraam op de markt om de Leidenaren te overtuigen om op D66 te stemmen.
De campagne zal nog tot 4 juni duren en er zal nog een hoop geflyerd gaan worden om mensen te overtuigen om op 4 juni JA te zeggen voor Europa en dus op D66 te stemmen. Het worden nog een aantal drukke dagen maar als de voorspellingen en de peilingen niet te veel bedriegen zal de verkiezingsavond een heel mooie avond worden voor de partij.
dinsdag 21 april 2009
Crisisplan Leiden; (duo-)raadsleden volkomen gepasseerd
Eerder al was er op 16 maart een bijeenkomst voor de belangrijkste Leidse partners op economisch en onderwijs gebied waar het college haar analyse en plan van aanpak voor de recessie met deze partners besprak. Benieuwd naar de uitkomst van deze (besloten) bijeenkomst en naar de analyse van het college heb ik tijdens de commissievergadering Werk & Financiën van 7 april hierover de volgende vragen gesteld;
* Wanneer kan de raad het actieplan van het college tegemoet zien en wanneer kunnen de commissie en de Raad hierover in debat met het college?
* Kan wethouder Witteman vertellen wat de bijeenkomst van 16 maart met de economische partners heeft opgeleverd? Wat de analyse van het college is over de gevolgen voor de Leidse economie die die middag is gepresenteerd (volgens het weblog van de wethouder) en wat de reacties van de aanwezigen op die analyse was? En waarom mochten de (duo-)raadsleden niet bij deze bijeenkomst aanwezig zijn?
* Kan het college aangeven welke maatregelen in het actieplan te verwachten zijn en waarom de Raad (nog) niet is betrokken bij mogelijk te nemen maatregelen voor de kredietcrisis en economische recessie?
Wethouder Witteman was niet bij de vergadering aanwezig, maar de vragen werden beantwoord door Wethouder De Haan. De antwoorden waren teleurstellend, er werd niets losgelaten over het actieplan of over de analyse. Dat zouden we allemaal tegemoet kunnen zien nadat het college dit definitief heeft vastgesteld. Dat is dus afgelopen donderdag gebeurd en de pers heeft de plannen op vrijdag mogen vernemen. Maar het orgaan dat de plannen moet gaan goedkeuren, het hoogste orgaan van de stad, de gemeenteraad weet nog altijd van niets.
Het is in mijn ogen toch een vreemde zaak dat bij zo'n belangrijk onderwerp als de Leidse aanpak van de economische recessie, de (duo-)raadsleden volkomen buiten spel worden gezet en pas hun mening mogen geven nadat alle andere spelers in de stad er iets over gezegd hebben. Dit terwijl in de commissie Werk & Financiën door de diverse leden en meerdere keren aan het college duidelijk is gemaakt dat het voor de commissie een zeer belangrijk onderwerp is.
Vraag waar ik mee blijf zitten: Waarom lijkt het college de (duo-)raadsleden niet als serieuze partner te zien en waarom lijken wij de laatste in de stad die van de inhoud van het crisisplan op de hoogte worden gesteld?
dinsdag 24 februari 2009
Wat te doen met 200 miljoen?
Nuon is ooit onstaan door het samengaan van diverse regionale en lokale energiebedrijven, die toen nog een monopoliepositie bezaten op de levering van energie. De aandelen die Leiden in Nuon bezit komen voort uit dat samengaan van die diverse energiebedrijven in de Nuon toen de Nederlandse energiemarkt geliberaliseerd werd. Terwijl de energiemarkt liberaliseerde werden gemeentes en provincies aandeelhouder van een commercieel energiebedrijf dat niet meer over de monopoliepositie beschikte en dus niet meer de enige leverancier van energie voor de eigen bevolking was en de concurrentie aan moest gaan met andere leveranciers.
Het is in dat opzicht raar en voor gemeentes en provincies ook nog risicovol om eigenaar te zijn van een commercieel bedrijf. Nuon, en ook Essent, zijn te kleine organisaties in de energiemarkt om op een gezonde manier als zelfstandig bedrijf te overleven in de toekomst. Er is daarom door de directie van Nuon gezocht naar een sterke, strategische partner die er voor kan zorgen dat in duurzame energie geïnvesteerd kan blijven worden en die de toekomst van de energievoorziening kan garanderen.
Doordat de netwerkbedrijven gesplitst zijn van de leveringsbedrijven en wel in overheidshanden blijven is ook de toevoer van energie voor de toekomst verzekerd.
In een geliberaliseerde energie wereld is de verkoop van de aandelen door de nederlandse lagere overheden niet meer dan logisch omdat de lagere overheden niet de verantwoordelijkheid van een commerciële organisatie moeten willen dragen. De kritiek van veel mensen dat de overheden nu even snel willen cashen is dan ook onterecht. De enige andere reeële optie zou zijn dat de staat Nuon over zou nemen en er een nationaal energiebedrijf zou komen, maar ook dat is niet geheel wenselijk.
Voor de gemeente Leiden levert de verkoop van haar aandelenpakket in de Nuon dus zo'n 200 miljoen euro op. Belangrijke vraag dan natuurlijk, wat moet je daarmee doen?
Momenteel ontvangen de aandeelhouders jaarlijks dividend vanuit Nuon. Gemiddeld genomen was dat de afgelopen jaren ruim 5 miljoen euro per jaar. Met de verkoop van de aandelen zou je dit jaarlijks dividend dus mislopen. Het is daarom verstandig om de opbrengst van de aandelen weg te zetten, en de jaarlijks te ontvangen rente op dat bedrag te zien als het oude dividend. De jaarlijkse opbrengsten zullen als het goed is zelfs hoger zijn dan nu het geval met de dividend opbrengsten en de risico's die het aandeelhouderschap van een commercieel bedrijf met zich meebrengt zijn verdwenen. Voor de gemeente Leiden is dat een win-win situatie.
woensdag 18 februari 2009
De Leidse politiek, in ieder geval alles behalve saai
Als ik het met vrienden die niet zo thuis zijn in het politieke wereldje erover heb dat ik nu actief ben in de lokale politiek dan komt al snel de vraag naar voren of gemeentepolitiek niet ontzettend saai is en dat de lokale politiek toch alleen maar gaat over hondenpoep en losliggende stoeptegels?
Gelukkig kan ik dan vertellen dat dit niet het geval is en dat het een veel breder pallet aan onderwerpen is waar we het in de gemeenteraad over hebben. En doordat er vanuit de landelijke overheid steeds meer op de lokale overheden wordt geschoven kunnen en moeten gemeentes op veel terreinen hun eigen beleid bepalen en inrichten waar belangrijke keuzes in gemaakt moeten worden.
Maar ook de actuele politiek die op landelijk niveau speelt komt terug op lokaal niveau. Belangrijkste voorbeeld, voor in ieder geval mij portefeuille, is wel de kredietcrisis en de daarmee gepaard gaande economische recessie waar we momenteel in terecht zijn gekomen. Ook Leiden zal met de gevolgen daarvan te maken krijgen en het is daarom goed om daar nu al bij stil te staan en met oplossingen te komen voor de naderende problemen. Vorige maand heb ik al schriftelijke vragen gesteld aan het college over de gevolgen voor de financiële huishouding van Leiden door de kredietcrisis en recessie (zoals ook in de vorige blog te lezen is).
Naast de kredietcrisis was vorige maand ook de mogelijke verkoop van Essent aan de Duitse energiereus RWE een hot item in de landelijke politiek. Door historische ontwikkelingen in de energiesector zijn diverse provinciale en lokale overheden (groot)aandeelhouder van Essent. Leiden heeft geen aandelen Essent maar wel van de andere grote Nederlandse speler op de energiemarkt Nuon, en in het kielzog van het Essent debat werd bekend dat ook Nuon zeer waarschijnlijk (deels) wordt overgenomen door een grote buitenlandse speler. En over deze mogelijke verkoop door de Nederlandse aandeelhouders moet dan ook de Leidse gemeenteraad een besluit gaan nemen. Het debat over de verkoop van Essent was dan ook zeer belangrijk om goed te volgen. Als Nuon wordt verkocht, waar ik in principe geen bezwaar tegen heb, lijkt het me wel goed als de aandeelhouders zich niet alleen maar blind staren op de aangeboden prijs voor de aandelen, maar ook oog hebben voor andere belangrijke afwegingen zoals de investeringen die de mogelijke partner doet in duurzame energie en daarover goede voorwaarden aan de koper stellen voordat tot verkoop overgegaan kan worden.
Twee voorbeelden van onderwerpen die nationaal in de aandacht staan maar die ook terugkomen in de lokale politiek en waar ik met mijn portefeuille rechtstreeks mee te maken heb. Door de kredietcrisis, de waarschijnlijke stijging van de werkloosheid ook in Leiden en de mogelijke verkoop van Nuon zijn mijn eerste tien weken in de Leidse politiek in ieder geval alles behalve saai te noemen.
(18 Feb 2009)
D66 bezorgd over gevolgen kredietcrisis voor Leiden
"Tijdens de behandeling van de begroting in de commissie Werk & Financiën, 6 november jongstleden, werd door het college sussend geantwoord op vragen van de D66 fractie over mogelijke gevolgen van de crisis op de begroting voor 2009" aldus duo-raadslid Eric Krijgsman van D66, "maar uit een recente notitie van de VNG blijkt dat gemeentes toch de nodige risico's lopen die gevolgen kunnen hebben voor de bestedingsruimte van de gemeente".
Meest zichtbare waarschijnlijke tegenvaller zit momenteel bij het inkomensdeel van de Wet Werk & Bijstand (WWB ) waar de gemeentes een gezamenlijk risico van 163 miljoen euro per jaar in 2009 en 2010 lopen als het aantal bijstandsgerechtigden stijgt. Volgens actuele cijfers van het CPB stijgt de werkloosheid tot eind 2010 met zo'n 200.000 personen. "Hierdoor bestaat een gerechtvaardigde kans dat Leiden ook in de problemen zal komen", aldus Eric Krijgsman.
Naast het risico met betrekking tot het inkomensdeel van de WWB blijkt uit dezelfde notitie dat gemeentes mogelijk ook op andere manieren tegen risico's en dalende gemeente inkomsten aan. De belangrijkste mogelijke daling van inkomsten heeft te maken met het accres van het gemeentefonds dat zoals het er nu naar uitziet fors lager zal uitvallen dan de verwachte raming van september. Hierdoor zal ook de bijdrage die Leiden uit het gemeentefonds ontvangt een stuk lager uit kunnen vallen dan begroot. Maar ook op tal van andere gebieden kan de recessie gevolgen hebben voor de gemeentefinanciën.
"Momenteel zijn de risico's en mogelijke gevolgen van de kredietcrisis en de economische crisis voor ons niet zichtbaar terwijl ze er wel degelijk zijn" volgens Eric Krijgsman, "daarom wil de D66 fractie dat het college met beantwoording van onze vragen daar duidelijkheid over verschaft en aangeeft welke mogelijke maatregelen zij in gedachten heeft om het te verwachten tekort op te lossen".
De D66 fractie heeft de volgende vragen aan het college gesteld:
1. Klopt het dat de gemeentes gezamenlijk een eigen risico dragen van circa 163 miljoen euro per jaar voor het inkomensdeel Wet Werk en bijstand (WWB )?
2. Verwacht het college ook dat in 2009 (en ook in 2010), zoals de huidige verwachtingen van het CPB zijn over de stijging van de werkloosheid, dat de gemeentes geheel voor dit eigen risico gaan opdraaien en hoe hoog is het risico bedrag voor de gemeente Leiden?
3. Hoe wil het college dit eigen risico binnen het gemeentebudget op gaan vangen?
4. Zijn er naast de risico's die gelopen worden voor het inkomensdeel van de WWB in de ogen van het college nog meer risico's van de economische recessie voor de gemeente Leiden te verwachten waar bij de begroting van 2009 geen rekening mee is gehouden, zoals een te verwachten lager accres en dus een lagere uitkering uit het gemeentefonds?
5. Indien dit het geval is, kan het college een overzicht geven van de verschillende risico's en mogelijke gevolgen voor de financiële huishouding van de gemeente Leiden voor zowel 2009 als op de langere termijn en van de eventuele maatregelen die zij wil gaan treffen om een tekort op te lossen?
(19 Jan 2009)
Duo-raadslid
Vorige week heb ik, voorafgaand aan de Raadsvergadering, ‘de belofte’ afgelegd ten overstaan van de burgemeester van Leiden, Henri Lenferink. In de mooie burgemeesterskamer in het stadhuis las de burgemeester de tekst van de belofte voor en na mijn ‘dat verklaar en beloof ik’ mocht ik mij duo-raadslid noemen. In de raadsvergadering later die avond werd ik door de raad officieel benoemd als lid van de commissie werk & financiën.
Gisteravond was de eerste vergadering van de commissie waar ik dan namens D66 het woord mocht gaan voeren. Onderwerpen die op de agenda stonden gingen over de re-integratievisie, de toekomst van het sociale werkvoorziening bedrijf van de gemeente, de DZB, en over de hoogtes van de lokale belastingen in 2009. Hoewel sommige andere commissieleden af en toe erg diep in de details traden en er zich een discussie ontstond over de manier waarop een notitie door het college aan de raad werd aangeboden die niet zou voldoen aan de gemaakte afspraken (een discussie waar ik me maar niet mee heb bemoeid), kon ik het over het algemeen goed volgen en ook mijn eigen bijdrage leveren. Hoewel ik merkte dat ik duidelijk de ervaring mis die de meeste andere commissieleden natuurlijk al hebben ben ik redelijk tevreden over dit eerste optreden.
Nadat mijn eigen commissievergadering rond half elf was afgelopen ben ik nog even bij de vergadering van de commissie Ruimte & Bereikbaarheid die tegelijkertijd met mijn commissievergadering was begonnen. In deze vergadering stonden twee belangrijke punten op de agenda, de Rijn Gouwe Lijn en de Ringweg Oost. Ondanks een zeer duidelijke uitslag van het referendum over de Rijn Gouwe Lijn in maart 2007 die de komst hiervan afwees hebben het college en de coalitiepartijen PvdA, VVD, CDA en GroenLinks zich door de provincie zo ver onder druk laten zetten dat zij nu instemmen met een Rijn Gouwe Lijn over het tracé Hooigracht/Langegracht en hiervoor binnenkort een nieuwe bestuursovereenkomst met de provincie Zuid-Holland gaan tekenen. In 2014 zou met de aanleg in Leiden begonnen worden, maar of het daadwerkelijk zover komt moeten we nog maar eens zien, er zijn namelijk weer verkiezingen in 2010. Het is te hopen (en te verwachten) dat de Leidse kiezers de huidige collegepartijen afstraffen voor hun ondemocratische gedrag.
In ieder geval ben ik tevreden en met goede moed begonnen als duo-raadslid, en heb ik er veel zin in om mij de komende tijd in te gaan zetten voor de stad Leiden en voor D66.
(10 Dec 2008)
www.vrijopstap.nl
www.vrijopstap.nl
(22 Jan 2008)
Hallo kabinet!
Hallo Kabinet!
1. Balkenende - Als ik de baas zou zijn van het journaal - KvK
2. Bos - Hey Big Spender - Shirley Bassey
3. Rouvoet -Like a virgin - Madonna
4. Cramer - Big yellow taxi - Counting Crows
5. Hirsch Ballin - I fought the law - Johnny Cash
6. Verburg - Dead Prez - Animal Farm
7. Donner - Het dorp - Wim Sonneveld
8. Vogelaar - Suburbia - Pet Shop Boys
9. Plasterk - School - Supertramp
10. Van Middelkoop - De Bom - Doe Maar
11. Verhagen - Heal the world - Michael Jackson
12. Eurlings - Chasing Cars - Snow Patrol
13. Klink - I want to be a hippie - Technohead
14. Ter Horst - Guus kom naar huus
15. Koenders - Do they know its Christmas - Band Aid 20
16. Van der Hoeven - Kabouter Carnaval - Kabouter Plop
17. Kabinet (toegift) - Is dit alles? - Doe Maar
(bron www.d66.nl)
(19 Sep 2007)
(Tijdelijk?) functieloos JD'er
Ik ben, als het goed is tijdelijk, functieloos binnen de Jonge Democraten. En dat voelt eigenlijk best raar na zo'n lange tijd diverse functies te hebben gehad. Ik zeg tijdelijk omdat ik hoop dat ik over tweeënhalve week verkozen zal zijn als landelijk bestuurslid tijdens het congres in Utrecht. Ik heb me namelijk kandidaat gesteld voor de vacante functie van penningmeester.
Een nieuwe uitdaging waar ik veel zin in heb om te gaan doen zodat ik me actief (of nog actiever) in kan blijven zetten voor de leukste, mooiste en actiefste politieke jongerenorganisatie van Nederland!
(5 Apr 2007)
In de Mare over sluitingstijden van café's in Leiden

Debat JD Leiden & Amnesty over de behandeling van krijgsgevangenen
(8 Feb 2007)
D66 lijsttrekker, wie zal het worden?
(23 Jun 2006)
koninginnedag
(30 Apr 2006)
Rare jongens die Belgen
(22 Dec 2005)