woensdag 18 februari 2009

D66 bezorgd over gevolgen kredietcrisis voor Leiden

D66 maakt zich al een tijd zorgen over de gevolgen van de kredietcrisis en de opkomende economische recessie. Deze heeft zeer waarschijnlijk ook gevolgen voor de financiële huishouding van de gemeente Leiden. D66 wil daarom van het college weten welke mogelijke risico's de gemeente loopt bij het doorzetten van de economische recessie.
"Tijdens de behandeling van de begroting in de commissie Werk & Financiën, 6 november jongstleden, werd door het college sussend geantwoord op vragen van de D66 fractie over mogelijke gevolgen van de crisis op de begroting voor 2009" aldus duo-raadslid Eric Krijgsman van D66, "maar uit een recente notitie van de VNG blijkt dat gemeentes toch de nodige risico's lopen die gevolgen kunnen hebben voor de bestedingsruimte van de gemeente".
Meest zichtbare waarschijnlijke tegenvaller zit momenteel bij het inkomensdeel van de Wet Werk & Bijstand (WWB ) waar de gemeentes een gezamenlijk risico van 163 miljoen euro per jaar in 2009 en 2010 lopen als het aantal bijstandsgerechtigden stijgt. Volgens actuele cijfers van het CPB stijgt de werkloosheid tot eind 2010 met zo'n 200.000 personen. "Hierdoor bestaat een gerechtvaardigde kans dat Leiden ook in de problemen zal komen", aldus Eric Krijgsman.
Naast het risico met betrekking tot het inkomensdeel van de WWB blijkt uit dezelfde notitie dat gemeentes mogelijk ook op andere manieren tegen risico's en dalende gemeente inkomsten aan. De belangrijkste mogelijke daling van inkomsten heeft te maken met het accres van het gemeentefonds dat zoals het er nu naar uitziet fors lager zal uitvallen dan de verwachte raming van september. Hierdoor zal ook de bijdrage die Leiden uit het gemeentefonds ontvangt een stuk lager uit kunnen vallen dan begroot. Maar ook op tal van andere gebieden kan de recessie gevolgen hebben voor de gemeentefinanciën.
"Momenteel zijn de risico's en mogelijke gevolgen van de kredietcrisis en de economische crisis voor ons niet zichtbaar terwijl ze er wel degelijk zijn" volgens Eric Krijgsman, "daarom wil de D66 fractie dat het college met beantwoording van onze vragen daar duidelijkheid over verschaft en aangeeft welke mogelijke maatregelen zij in gedachten heeft om het te verwachten tekort op te lossen".

De D66 fractie heeft de volgende vragen aan het college gesteld:
1. Klopt het dat de gemeentes gezamenlijk een eigen risico dragen van circa 163 miljoen euro per jaar voor het inkomensdeel Wet Werk en bijstand (WWB )?
2. Verwacht het college ook dat in 2009 (en ook in 2010), zoals de huidige verwachtingen van het CPB zijn over de stijging van de werkloosheid, dat de gemeentes geheel voor dit eigen risico gaan opdraaien en hoe hoog is het risico bedrag voor de gemeente Leiden?
3. Hoe wil het college dit eigen risico binnen het gemeentebudget op gaan vangen?
4. Zijn er naast de risico's die gelopen worden voor het inkomensdeel van de WWB in de ogen van het college nog meer risico's van de economische recessie voor de gemeente Leiden te verwachten waar bij de begroting van 2009 geen rekening mee is gehouden, zoals een te verwachten lager accres en dus een lagere uitkering uit het gemeentefonds?
5. Indien dit het geval is, kan het college een overzicht geven van de verschillende risico's en mogelijke gevolgen voor de financiële huishouding van de gemeente Leiden voor zowel 2009 als op de langere termijn en van de eventuele maatregelen die zij wil gaan treffen om een tekort op te lossen?

(19 Jan 2009)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten